INSTANTS

sobre la pau del verd,
el silenci del blanc.
i el blau, com una música
dintre el gris del capvespre. 
i el roig que estima
el groc, damunt la solitud.
i l’artista, pertot,
amb el pinzell d’una paraula 
colora i decolora al seu albir.

si en néixer ja sabéssim
el color de l’instant definitiu…

francesc garriga barata
Del llibre Cosmonauta, pàg. 44. 

He volgut començar aquesta experiència poètica llegint en veu alta el poema sobre la pau del verd. Mentre el llegia, els nens i nenes han tancat els ulls i han imaginat moments, olors, colors, records… Qui ha volgut ha explicat a quin lloc, a quin moment l’ha transportat el poema. Cadascú ha arribat a un raconet diferent, petit, privat, íntim. També hem parlat del poema que hem llegit: dels colors de la pau i de la música, del groc i del roig, de l’artista que, amb un sol pinzell, pot escriure, com vulgui, cada instant. I hem parlat de l’autor i de la puntuació en els seus poemes: no utilitza majúscules gairebé mai.

Mentre parlàvem del poema he recordat una magnífica col·lecció d’aquarel·les de la Gemma París Romia que porta per títol Protagonistes. Aquesta col·lecció plasma instants, moments quotidians viscuts pels infants, moments de joc, “instants on la imaginació i la creativitat els permeten que qualsevol repte sigui possible”.

Protagonistes 95 de Gemma París.

Ha estat, doncs, quan els he explicat qui és la Gemma, que va ser professora meva d’Educació Visual i Plàstica quan estudiava magisteri, tot i que aleshores no ens veiem gaire, i hem vist part de la seva col·lecció. Aquesta tècnica m’ha semblat molt adient per connectar, de manera directa, amb un instant viscut. Així que cadascú ha escollit el seu moment viscut, un instant important, l’ha dibuixat i, al final, li ha posat color. Un color carregat de sensacions, de records, de matisos…

Si vols fes la prova: pensa en un moment viscut. Ja? El tens? Quin color té per a tu aquest record? I demà, tindrà el mateix color?