ENDEVINACONTES

endevinacontes

Autora: Berta Inés Concha
Il·lustradora: Virginia Donoso
Traductor: Dani Espresate Romero
Editorial: Bellaterra
Pàgines: 42
Barcelona, 2019

ISBN: 9788472909106

La forma apaïsada d’aquest llibre convida a passar les pàgines lentament, a llegir els poemes (en principi, enigmes) i mirar d’endevinar de quin conte es tracta. Si no ho encertem, llavors podem mirar la part de sota i allà una il·lustració ens mostra mesclades dues històries, una de les quals és la que busquem.
És força enginyós i els poemes estan ben rimats (la traducció al català d’en Dani Espresate està molt aconseguida, gens forçada) oferint-nos pistes que ens ajuden a recordar els contes.

Els contes són com les persones: et diuen algunes coses en veu alta i altres te les ensenyen sense paraules, perquè et conviden a descobrir-les o a imaginar-les. Si coneixes bé els contes, pots permetre’t el luxe de jugar amb ells mitjançant les paraules i les imatges: els pots desmuntar, desendreçar, barrejar de manera divertida; pots convertir-los en endevinalles, disfressar-los de poesia i, finalment, tornar-los a endreçar dins el teu cap. Veuràs que, quan hi hagis jugat, entendràs millor cada conte, et sorprendran amb les seves diferències i semblances, riuràs i aprendràs que, quan comprens allò que llegeixes i ho observes bé, el món és molt més entretingut.

Extracte d’una article de Jaume Centelles publicat a La invitació a la lectura. Endevinacontes: Poemari? Àlbum il·lustrat? Llibre-joc? (4 de febrer de 2019).

Aquí pots llegir la crítica de la Glòria Gorchs publicada a Faristol

El llibre surt referenciat a l’article Edició de llibres infantils i juvenils a Catalunya (2018-2019): la poesia de Margarida Prats Ripoll, a l‘Anuari de Biblioteques, Llibres i Lectura (RCUB).

Pots descarregar un joc de taula sobre el llibre elaborat per en Jaume Centelles. En varem gaudir a la sessió amb la Kanalla Inexplicable.

A més, a 99 invitacions a la lectura” l’ Endevinacontes es troba entre les propostes i activitats per crear, compartir i gaudir amb els llibres. Publicat per l’ Associació de Mestres Rosa Sensat.